W tym roku pięknie obrodził nam szpinak. Chyba po raz pierwszy. Zawsze wypuszczał dwa listki i zaraz zaczynał kwitnąć. Już myślałam, że Beskid Niski to nie jest miejsce dla szpinaku. Ale nie poddawałam się i w tym roku wyrósł cały zagon pięknego, pysznego szpinaku.
Szpinak uwielbiamy. Szczególnie w sałatkach. Mamy dwa ulubione przepisy. Oto jeden z nich.
Szpinakowa sałtka cioci Honoratki:
Ze dwie solidne garści szpinaku opłukać i porwać troszeczkę (taki z torebki szpinak nie trzeba rwać, bo ma małe listki). Trzeba go jeszcze polać oliwą i wymieszać.
Ścieramy na tarce z drobnymi oczkami kawał twardego, ostrego sera. Świetnie do tego nadaje się pyszny ser długodojrzewający Bursztyn.
Dodajemy posiekane ugotowane na twardo jajka. Ile? To zależy od gustu. My dajemy sporo; do takiej michy ugotowałyśmy 5 sztuk. I duuuużo czosnku. Ilość czosnku zależy od jego jakości i upodobań.
Wszystko mieszamy. A! No i trzeba posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze jest zrobić sałatkę na chwilkę przed podaniem, żeby się trochę przegryzła. Zastakujące, ale jest to nieliczna z sałatek, która na nastepny dzień jest jeszcze lepsza lub przynajmniej tak dobra jak dia poprzedniego.
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Zdjęcia udostępnili:
Travel Photo , Mały Podróżnik,
Spotlight Studio, Łukasz Borys,
Tomasz Chyrchel, Iwona Gajko, Szymon Kobalczyk, Andrzej Pisarski,
Aleksandra Ziaja-Żurawik, Michał Spichalski
Dziękujemy!
Polecają nas: