• gospodarstwo agroturystyczne beskid niski
  • agroturystyka beskid niski
  • noclegi beskid niski
  • beskid niski
  • wakacje dla dzieci
  • wypoczynek w gorach
  • agroturystyka małopolska
  • agroturystyka
  • wakacje w gorach
  • agroturystyka beskid niski
  • noclegi w gorach

Herkules, czyli owsianka nie-owsianka.

 

Wielu naszych gości zasmakowało w "herkulesie". Nazwę wymyśliła jedna z naszych turystek. Wcześniej na pytanie: co to? nieśmiało odpowiadaliśmy: owsianka. A ta nazwa, niestety, źle się naszym gościom kojarzyła. Mieli przede oczami niesmaczną kleistą papkę.

A "herkules" nie jest przecież zwykłą owsianką. Płatków owsianych jest tam tylko trochę, reszta to płatki pszenne, orkiszowe, żytnie lub jęczmienne. Do "herkulesa" można dodać to, co akurat mamy pod ręką, czyli wszelkie ziarenka i nasiona oraz suszone i świeże owoce.

"Herkules" to cudowny mix wszystkiego, co zdrowe.

A potem można jeść go z mlekiem lub bez, z miodem lub cukrem, konfiturą - jak kto woli. Mój tata "herkulesa" soli.

Ważne, aby nie używać płatków błyskawicznych, właśnie wtedy wyjdzie nam wielka ciapa. Im więcej płatków owsianych tym bardziej "herkules" będzie kleisty. Jeżeli chcemy, aby był sypki trzeba dodać więcej płatków pszennych, żytnich czy orkiszowych.

 

Przepis (mniej więcej):

garść płatków owsianych

duża garść płatków pszennych

duża garść płatków orkiszowych

duża garść płatków żytnich

łyżka nasion słonecznika

łyżka siemienia

łyżka sezamu

łyżka orzechów (włoskich, laskowych lub innych) posiekanych

łyżka lub dwie rodzynek

trochę posiekanych suszonych śliwek i moreli (można dodać również inne np. figi lub daktyle)

świeże jabłko lub dwa pokrojone w kostkę

pokrojony banan

inne świeże owoce wedle upodobań

łyżka dobrego miodu

Taką mieszankę wrzucamy do rondla. Można to sobie przygotować wieczorem (oczywiście bez świeżych owoców). Pamiętajcie, że "herkules" zwiększy swoją objętość przynajmniej dwa razy.

Zalewamy wodą (lub mlekiem), tak żeby ledwo przykryło składniki (w razie czego wodę można dolać, a nie chcemy przecież ugotować zupy) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 - 25 minut. Smacznego!

 

 

 

 

Przewiń do góry
Gospodarsto agroturystyczne w górach
Gospodarsto agroturystyczne w górach

Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas

Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas

Zdjęcia udostępnili:
Travel Photo , Mały Podróżnik,
Spotlight Studio, Łukasz Borys,
Tomasz Chyrchel, Iwona Gajko, Szymon Kobalczyk, Andrzej Pisarski,
Aleksandra Ziaja-Żurawik, Michał Spichalski
Dziękujemy!

Polecają nas:

 

Subskrybuj

Chcesz być informowanym o najciekawszych wydarzeniach w naszej okolicy? Zapisz się!