Wielu naszych gości zasmakowało w "herkulesie". Nazwę wymyśliła jedna z naszych turystek. Wcześniej na pytanie: co to? nieśmiało odpowiadaliśmy: owsianka. A ta nazwa, niestety, źle się naszym gościom kojarzyła. Mieli przede oczami niesmaczną kleistą papkę.
A "herkules" nie jest przecież zwykłą owsianką. Płatków owsianych jest tam tylko trochę, reszta to płatki pszenne, orkiszowe, żytnie lub jęczmienne. Do "herkulesa" można dodać to, co akurat mamy pod ręką, czyli wszelkie ziarenka i nasiona oraz suszone i świeże owoce.
"Herkules" to cudowny mix wszystkiego, co zdrowe.
A potem można jeść go z mlekiem lub bez, z miodem lub cukrem, konfiturą - jak kto woli. Mój tata "herkulesa" soli.
Ważne, aby nie używać płatków błyskawicznych, właśnie wtedy wyjdzie nam wielka ciapa. Im więcej płatków owsianych tym bardziej "herkules" będzie kleisty. Jeżeli chcemy, aby był sypki trzeba dodać więcej płatków pszennych, żytnich czy orkiszowych.
Przepis (mniej więcej):
garść płatków owsianych
duża garść płatków pszennych
duża garść płatków orkiszowych
duża garść płatków żytnich
łyżka nasion słonecznika
łyżka siemienia
łyżka sezamu
łyżka orzechów (włoskich, laskowych lub innych) posiekanych
łyżka lub dwie rodzynek
trochę posiekanych suszonych śliwek i moreli (można dodać również inne np. figi lub daktyle)
świeże jabłko lub dwa pokrojone w kostkę
pokrojony banan
inne świeże owoce wedle upodobań
łyżka dobrego miodu
Taką mieszankę wrzucamy do rondla. Można to sobie przygotować wieczorem (oczywiście bez świeżych owoców). Pamiętajcie, że "herkules" zwiększy swoją objętość przynajmniej dwa razy.
Zalewamy wodą (lub mlekiem), tak żeby ledwo przykryło składniki (w razie czego wodę można dolać, a nie chcemy przecież ugotować zupy) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 - 25 minut. Smacznego!
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Zdjęcia udostępnili:
Travel Photo , Mały Podróżnik,
Spotlight Studio, Łukasz Borys,
Tomasz Chyrchel, Iwona Gajko, Szymon Kobalczyk, Andrzej Pisarski,
Aleksandra Ziaja-Żurawik, Michał Spichalski
Dziękujemy!
Polecają nas: