A oto przepis na przepyszne słodko-ostre ogóreczki, który dostałam od mojej przyjaciółki Ani.
Krok 1:
5 kg małych ogórków (pokrojonych na ćwiartki wzdłuż) zasypac 8 łykami soli i zostawić na 6 godzin. Co 2 godziny odlewać solankę z gara i po 6-ciu godzinach do ogórków dorzucić 4 główki czosnku (ząbki pokrojone na plasterki) oraz 5 łyżeczek chili w płatkach (za pierwszym razem nie miałam chili w płatkach i dodałam w proszku i też wyszły, tylko proszku trzeba dać trochę więcej.)
Krok 2:
Przygotowac zalewę: 600 ml octu (spirytusowy 10%) + szklanka oleju (uwaga: nie oliwy!) + 1 kg cukru zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z chili i czosnkiem, przemieszać całość i zostawić na 12 godzin
Krok 3:
Ogórki odcedzić (ale zalewy nie wylewać!), ciasno ubijać w słoikach i zalać zalewą (tłuszcz powinien w słoiku wypłynąć na wierzch), nie gotować, tylko zakręcić. Tak jest w przepisie, ale my dla bezpieczeństwa pasteryzujemy, nie zmienia to smaku ogórków a daje pewność, że się nie zepsują.
Z 5 kg ogórków wyjdzie około 12 słoików, można jeść od razu, choć najlepiej smakówją u nas w Beskidzie Niskim :) Smacznego!
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Zdjęcia udostępnili:
Travel Photo , Mały Podróżnik,
Spotlight Studio, Łukasz Borys,
Tomasz Chyrchel, Iwona Gajko, Szymon Kobalczyk, Andrzej Pisarski,
Aleksandra Ziaja-Żurawik, Michał Spichalski
Dziękujemy!
Polecają nas: