Po to wyjątkowe zioło wybraliśmy się na południowe, strome, porośnięte bukami stoki Lackowej. Znaleźliśmy miejsce, gdzie chyba ze dwa hektary lasu pokryte są zielonym czosnkowym dywanem. W miejscach, do których dociera więcej słońca jest już biało zielono - pięknie.
To ostatni moment, bo czosnek niedźwiedzi zaczyna kwitnąć i już za niedługo liście będą zbyt łykowate, aby nadawały się do jedzenia. Je się liście, które pachną bardzo intensywnie na czosnkowo. Smakują jak połączenie czosnku z zieloną cebulką.
Czosnek niedźwiedzi można w kuchni wykorzystywać na wiele sposobów. Można go dodawać do sałatek, farszów a nawet do wypieku pieczywa. W Swystowym Sadzie w Ropkach można spróbować przepysznego sera koziego z czosnkiem niedźwiedzim właśnie.
Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków? Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Jeśli ma być stosowany do pobudzenia procesów trawiennych, to najlepiej jest go zebrać na początku pory kwitnienia (źródło: Wikipedia).
Aby nie latać po czosnek na Lackową, postanowiłam posadzić go u nas. Nie jest najlepszy na to czas, ale mam nadzieję, że się przyjmie. Posadziliśmy go pod naszymi małymi buczkami w zacienionym miejscu.
Nasze sadzonki.
Wiemy już gdzie czosnek jest na Lackowej, więc w razie czego, operację powtórzymy jesienią. Choć nie będzie łatwo, bo wtedy już nie widać liści, które zanikają w lipcu.
Ale nie była to wyprawa jedynie po sadzonki. Czosnek był dziś też atrakcją obiadu. Podawaliśmy naleśniki faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem, czosnkiem niedźwiedzim i serem feta. I do tego sos borowikowy. Mniam...
Pozostałą część czosnku możemy zamrozić. Można też ususzyć, ale jest wtedy mniej aromatyczny.
Farsz z kaszy gryczanej, czosnku niedźwiedziego, boczku i sera feta. Zamiast sera feta można dodać bryndzy albo startego oscypka.
I zawijamy w naleśnik.
A teraz zapiekamy.
Naleśnik z kasza gryczaną, czosnkiem niedźwiedzim, boczkiem i serem feta.
Najlepiej smakują z sosem borowikowym.
Coś mi się wydaje, że czosnek niedźwiedzi na stałe zagości w wiosennym menu Domu na Łąkach. Zapraszamy!
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Agnieszka i Andrzej Adamkiewiczowie
Beskid Niski - Izby 35
38-315 Uście Gorlickie
woj. małopolskie / Beskid Niski
tel. +48 18 351 65 60
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Napisz do nas
Zdjęcia udostępnili:
Travel Photo , Mały Podróżnik,
Spotlight Studio, Łukasz Borys,
Tomasz Chyrchel, Iwona Gajko, Szymon Kobalczyk, Andrzej Pisarski,
Aleksandra Ziaja-Żurawik, Michał Spichalski
Dziękujemy!
Polecają nas: